ΠΕΤΑΛΙΔΙ

Στην δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου στο δρόμο προς Κορώνη, συναντάμε μερικά από τα πιο γνωστά και όμορφα παραθεριστικά θέρετρα του νομού Μεσσηνία. Σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Πεταλίδι, άλλοτε ψαροχώρι που σήμερα έχει αναδειχθεί σε τουριστικό κέντρο της περιοχής. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Αίπειας και στην περιοχή Νιόχωρα, βόρεια του Πεταλιδίου, έχουν ανακαλυφθεί αρχαιολογικά ευρήματα της Μεσοελλαδικής αλλά και της Πρωτοελλαδικής εποχής.

Στην περιοχή θα θαυμάσετε επίσης τις βυζαντινές εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή που διαθέτει super παραλίες με αμμουδιά, υπάρχουν πολλά και καλά καταλύματα και φυσικά ψαροταβέρνες, εστιατόρια, cafe και bar. Οι ελαιώνες και οι συκιές δίνουν το δικό τους μοναδικό χρώμα, μια μεσογειακή, νότια γοητεία που αναδύει άρωμα καλοκαιριού. Το Πεταλίδι αποτελεί ιδανική επιλογή για τις διακοπές
Εδρα του Δήμου είναι το Πεταλίδι το οποίο απέχει 28 χιλιόμετρα απο την Καλαμάτα. Το οδικό δίκτυο είναι άσφαλτος αλλά με πολλές στροφές. Διαθέτει Δημαρχείο, Αστυνομικό τμήμα , Αγροτικό Ιατρείο, Ταχυδρομείο, Τραπέζες,, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, camping. Rent a Car, rent a Bike, ψαροταβέρνες ψησταριές, διάφορα Καφέ. Λιμάνι για κότερα- ιστιοφόρα και ψαροκαίκα , Τεράστιες αμμουδερές παραλίες και πεντακάθαρες ακτές για πολύωρο κολύμπι.και σέρφινκ .
Ο Δήμος Πεταλιδίου, ο οποίος βρίσκεται στη δυτική ακτή του Μεσσηνιακού Κόλπου, συνδυάζει βουνό και θάλασσα με ένα μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο. Το Πεταλίδι σήμερα, διαθέτοντας σύγχρονες υποδομές, έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Εξαιτίας της θέσης του - έχει κτιστεί στην ομηρική Αίπεια- έχουν έρθει στο φως αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία κατά κύριο λόγο φυλάσσονται στο μουσείο της Καλαμάτας όπως σκαλιστοί λίθοι, μαρμάρινοι κίονες, επιγραφές, θραύσματα αγαλμάτων, θεμέλια του τείχους της αρχαίας ακρόπολης, σαρκοφάγοι κ.α. Στην περιοχή του Πεταλιδίου η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει ναό της ρωμαϊκής εποχής και λουτρά της ίδιας περιόδου, σκαλισμένους λίθους, κίονες από μάρμαρο, επιγραφές, τμήματα αγαλμάτων, τμήματα του τείχους της Αρχαίας Ακροπόλεως, νεκροταφείο από τη Μυκηναϊκή περίοδο, το Θολωτό Τάφο στην Καρποφόρα και άλλα πολλά στοιχεία του παρελθόντος.