Η Κορώνη, έδρα του ομώνυμου Δήμου, υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και ναυτικά βενετσιάνικα κέντρα. Σήμερα, αποτελεί πόλο έλξης για ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθώς διαθέτει επαρκείς τουριστικές υποδομές τις οποίες συνδυάζει με ένα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον και πληθώρα αξιοθέατων. Αδιάψευστο μάρτυρα της προηγούμενης δύναμης της μικρής αυτής πόλης αποτελεί το ομώνυμο κάστρο της. Ο Ναός της Ελεήστριας στην Κορώνη(νοτιοδυτικά του κάστρου), το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου κ.α αποτελούν μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.
Στην προκυμαία της πόλης της Κορώνης υπάρχουν εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις ενώ το βράδυ υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή. Ο Δήμος διοικητικά αποτελείται από 10 Δημοτικά Διαμερίσματα.
Η Κορώνη συνδέεται οδικά με την Καλαμάτα(απόσταση 50 χλμ). Το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας εκτελεί πολλά δρομολόγια καθημερινά από και προς Καλαμάτα, καθώς επίσης και ένα απευθείας ημερήσιο δρομολόγιο Κορώνη - Αθήνα. Επίσης η Χρυσοκελλαριά συνδέεται οδικώς με το Χαροκοπιό(απόσταση 5 χλμ) και συνδέονται με δρομολόγιο του ΚΤΕΛ δυό φορές την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η πόλη της Κορώνης βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Μεσσηνιακής χερσονήσου. Ανάμεσα στη θάλασσα και τους γεμάτους από ελιές λόφους ξεπροβάλλουν τα πολύχρωμα σπίτια με τις κεραμιδωτές σκεπές και τα ξύλινα μπαλκόνια τους, τα στενά σοκάκια, οι εκκλησίες και το επιβλητικό κάστρο
Η Κορώνη μαζί με τη Μεθώνη, αποτελούσαν «Τα μάτια της Βενετίας» ή αλλιώς τα «Μοθωκόρωνα ή Μοδονοκόρωνα» σύμφωνα με τους ντόπιους. Ιδιαίτερα στα χρόνια της βενετσιάνικης κυριαρχίας, η Κορώνη, εξελίχθηκε σε σπουδαίο εμπορικό, ναυτικό και πολιτικοστρατιωτικό κέντρο ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι που, για να φέρει κανείς σε πέρας μια υπόθεσή του έπρεπε να έχει «μπάρμπα στη Κορώνη», όπως συνηθίζει να λέει ακόμη και σήμερα ο λαός μας.